Coalition For Women in Journalism

View Original

Türkiye: Duygu Güvenç “Rahip Brunson Davası'ndan Beraat Etti

Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 22 Ekim, 2020
Available in: 🇬🇧 English

Cumhuriyet Gazetesi eski diplomasi muhabiri Duygu Güvenç hakkında açılan davanın karar duruşması bugün görüldü. Bugünkü duruşmada mahkeme, Duygu ve meslektaşı Alican Uludağ'ın suçlamalardan beraatine oybirliğiyle karar verdi. Bu kararı memnuniyetle karşılıyoruz, ancak böyle bir davanın hiç açılmamış olması gerektiğini de tekrar hatırlatıyoruz.

Duygu Güvenç ve Alican Uludağ, 26 Temmuz tarihli haberlerinde, “Brunson’un tahliye edilmesi, Türkiye’de yargının siyasi kararla iş yaptığının en önemli göstergelerinden biri oldu. Zira Ankara, AB ile ilişkilerini yoluna koymaya, yani yargıda ‘yüksek standartlar’ belirlemeye, hukukun üstünlüğünü egemen kılma yönünde adımlar atmasa da ilişkilerini ikili olarak düzeltmek için kolları sıvadı. Ne diyordu atalarımız, ‘bükemediğin eli öpeceksin” ve “Tutan da bırakan da yargı mı devlet mi” ifadelerini içeren haberlere imza atmıştı. 27 Temmuz 2019 tarihinde ise “Devletin yargı organlarını alenen aşağılamak” suçlamalarından her iki gazeteciye dava açılmıştı.

Duygu Güvenç, talimatla alınan ilk ifadesinde “Rehine diplomasisi çökerken” başlıklı haberini; Türk yargısını aşağılamaya yönelik olmadığını, suç unsuru içermediğini, anayasal eleştiri hakkını kullandığını sözleri ile savunmakla, ilerleyen celselerde de “21 yıldır diplomasi haberleri yapıyorum. Bu süreçte hiçbir haberim yalanlanmadı. Suçlama konusu haberim de yalanlanmadı. Bu yazıda aşağılama söz konusu değildir. Hepimizin doğru habere ihtiyacı var. Bugün Trump’ın tehdidini nasıl eleştiriyorsam, Suriye savaşının başladığı günden bu yana Türkiye’nin izlediği dış politikayı da eleştirmek, yanlışlarla ilgili halkı bilgilendirmek bir gazeteci olarak benim görevimdir.” diyerek haberine sahip çıkmıştı.

Mahkemenin kararını memnuniyetle karşılarken, gazetecilere yönelik baskıların artarak devam etmesini endişeyle karşılıyoruz. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu verilerine göre Türkiye en çok kadın gazetecinin cezaevinde olduğu ülkelerden biri. Hali hazırda altı kadın gazeteci meslekleri dolayısıyla cezaevinde. Kadın gazeteciler yasalar kullanılarak sindirilmeye çalışılıyor ve işlerini yaptıkları için hakaret davalarıyla karşı karşıya kalıyorlar. Yaratılan bu atmosferin basın özgürlüğünü ihlal ettiği görüşündeyiz. Yetkililerce gazetecilerin ifade özgürlüklerinin güvence altına alınmasını talep ediyoruz.

...

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org.

press@womeninjournalism.org

The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.