Coalition For Women in Journalism

View Original

Türkiye: Gazeteci Nagehan Alçı’nın Duruşması Önümüzdeki Yıla Ertelendi

Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 4 Aralık, 2020
Available in: 🇬🇧  English

Habertürk yazarı Nagehan Alçı hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü. Dava, Alçı’nın duruşmaya katılmaması nedeniyle 11 Şubat 2021'e ertelendi. Bir sonraki duruşma için gazeteciden şikayetçi olan hakimin yargılamaya katılma talebinin, Alçı'nın savunması alındıktan sonra değerlendirilmesine karar verildi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu davayı yakından takip ediyor.

15 Haziran 2018’de Habertürk’te yayınlanan ‘O utanç verici karara Adalet Bakanı’nın tepkisi’ başlıklı yazısı nedeniyle hakkında dava açılan Nagehan Alçı’nın ilk duruşması bugün İstanbul 2. Asliye Mahkemesi’nde görüldü. Dava 11 Şubat 2021’e ertelendi. Sonraki duruşmada gazeteci Nagehan Alçı’nın hazır bulunmasına ve kendisinden şikayetçi olan hakimin yargılamaya katılma talebinin, Alçı'nın savunması alındıktan sonra değerlendirilmesine karar verildi.

Alçı 2018’de yayınlanan yazısında İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Hakkı Yalçınkaya’yı “Maalesef bugün hâlâ birey haklarını önemsemeyen hâkim-savcı zihniyeti yer yer hükümranlığını sürdürüyor” ifadeleriyle eleştirmişti. Alçı yazısında, hakim Hakkı Yalçınkaya’nın Hrant Dink ve oğlu Arat Dink’i sadece Ermeni oldukları için mahkûm ettiğini belirtmiş, Hırant Dink’i ölüme götüren kararı veren hâkimin de kendisi olduğunu sözlerine eklemişti.

İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Hakkı Yalçınkaya, yazı yayınlandıktan 2 yıl sonra, kendisine hakaret ettiği iddiasıyla gazeteci Nagehan Alçı'dan şikayetçi oldu. Yalçınkaya, yazının ‘hakaret ve iftira içerikli’ olduğunu iddia ederek, mahkemede kendisinin ‘terör örgütlerine hedef gösterildiğini’ ifade etti. Şikâyet üzerine başlatılan soruşturma sonunda Nagehan Alçı hakkında "sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret etmek" suçundan 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Mahkemede beyanı sorulan Yalçınkaya, söz konusu yazıyla ilgili “Hakimlik görevim sebebiyle iğrenç karar veren, insan haklarına önem vermeyen işkencecileri koruyan hakimle eş düzeyde bir yargı mensubu olarak gösterildim.” ifadelerini kullandı.

Gazeteci Hrant Dink'in öldürüldüğü tarihte Malatya'da icra hakimi olduğunu belirten Yalçınkaya, “Hrant Dink’in öldürüldüğü tarihte Malatya İcra Mahkemesi’nde olduğum halde daha önce de FETÖ’cü basın tarafından hedef gösterildim. Aynı düşünce ile sanığın tarafıma hakaret ettiğini internette yaptığım aramada tesadüfen öğrendim. Hakaret yöntemi FETÖ’cülerle aynı.” dedi.

Nagehan Alçı'nın avukatı Selim Erbağcı ise davacının kişilik haklarına herhangi bir saldırı olmadığını savundu. Alçı’nın yazısındaki ifadelerin basın ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna dikkat çeken Erbağcı, müvekkilinin bir sonraki duruşmaya katılacağını sözlerine ekleyerek beraat talebinde bulundu.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak davayı yakından takip ediyoruz ve gazetecilerin haberleri sebebiyle yargılanmasını kabul etmiyoruz.

...

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları bir araya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org.

press@womeninjournalism.org

The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.