Türkiye: Haber Takibi Yapan En Az Altı Kadın Gazeteci Polis Şiddetine Uğradı
Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 18 Nisan, 2022
Available in: 🇬🇧 English
İstanbul’da 1 Mayıs İşçi Bayramı için yapılan basın açıklamasını takip eden en az altı kadın gazeteci polis tarafından darp edilerek alandan çıkarıldı. Gazetecilerin haber yapma hakkı ihlal edildi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak gazetecilere yönelik uygulanan polis şiddetini kınıyoruz. Türk yetkililerden gazetecileri susturma amaçlı uyguladıkları politikalardan vazgeçmelerini talep ediyoruz.
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü’nün Taksim Kazancı Yokuşu’nda 1 Mayıs İşçi Bayramı için birlikte gerçekleştireceği deklarasyon açıklamasına polis saldırdı. 20’den fazla kişinin gözaltına alındığı basın açıklamasında altısı kadın en az 12 gazeteci de polis tarafından darp edilerek alandan çıkarıldı. Gazeteciler basın kartlarını göstermelerine rağmen açıklama yapılan alana alınmadı.
Artı TV muhabiri Meral Danyıldız, dokuz8haber muhabiri Fatoş Erdoğan, Yol TV muhabiri Özge Doğan, Etkin Haber Ajansı (ETHA) Elif Bayburt, Jinnews muhabiri Rozerin Gültekin ve Cumhuriyet muhabiri polis tarafından şiddete uğrayarak haber yapma hakkı engellenen gazeteciler arasında yer aldı.
Artı TV muhabiri Meral Danyıldız, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, polisin gazetecilere yönelik uyguladığı şiddetin videolarını paylaştı. Gazeteci, “Defalarca "gazeteciyim" dememe rağmen durum bu. Artık görüntü aldırmamak bir rutin haline geldi. Basın susarsa herkes susar.” ifadelerini kullandı.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu’na da konuşan gazeteci, basına yönelik şiddetin her geçen gün arttığına dikkat çekerek, “Dışarıda, özel haberlerimizin arka planında yaşadığımız baskılar yetmezmiş gibi; bu saldırı sokakta da devam ediyor.” dedi. Gazetecilerin tek amacının “olanı izleyiciye aktarmak” olduğunu da sözlerine ekleyen Meral, “bu uğurda bu kadar mücadele etmek zorunda bırakılmak çok büyük bir dehşet. Yine de her şeye rağmen, gazetecilik görevi ve bilinciyle hareket etmeye devam edeceğim. Kamuoyunun haber alma, bizim de haber verme hakkımızın önüne geçemeyecekler.” şeklinde konuştu.
Sosyal medyada paylaşılan videoda alenen şiddete maruz kaldığı görünen dokuz8haber muhabiri Fatoş Erdoğan ise “Yeter artık! Yeter! Gazetecilik suç değildir” diyerek gazetecilerin yaşadığı şiddete tepki gösterdi.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak Türkiye’de giderek artan polis şiddetini endişe içerisinde takip ediyoruz. Gazetecilerin en temel görevi kamuoyunu ilgilendiren konularda, kamu yararı için gelişmeleri takip etmek ve aktarmaktır. Mesleki faaliyetleri nedeniyle hiçbir gazeteci engellenemez. Hiçbir gazeteci mesleğini yaptığı için fiziksel şiddet uygulanamaz. Türk yetkililerden basın özgürlüğü ihlallerine yönelik uygulamalara son vermelerini talep ediyoruz. Tekrar söylüyoruz: Gazetecilik suç değildir.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak dünyanın her yerindeki kadınlara yönelik her türlü hak ihlalini ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin sektörde özgürce çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.