Türkiye: Bloomberg Davasında Savcı, Sedef Kabaş Ve Diğer Gazetecilerin Beraatini Talep Etti
Yer: Türkiye, Istanbul
Tarih: 27 Nisan, 2022
Available in: 🇬🇧 English
Gazeteci yazar Sedef Kabaş ve 38 kişinin “ekonomiye zarar vermek” suçlamasıyla yargılandığı davanın dokuzuncu duruşması bugün İstanbul’da görüldü. Mütalaasını sunan savcı gazetecilerin beraat edilmesini talep etti. Mahkeme kararı açıklamak üzere bir sonraki duruşmayı 29 Nisan’a erteledi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) savcılık kararına katılıyor, gazetecilerin derhal beraat edilmesini talep ediyor. Gazetecilik suç değildir.
“Ekonomik darbe girişimi” suçlamasıyla aralarında gazeteci Sedef Kabaş ve Merdan Yanardağ, Mustafa Sönmez, Bloomberg ekonomi muhabirleri Fercan Yalınkılıç ve Kerim Karakaya’nın da bulunduğu ve toplamda 38 kişinin yargılandığı davanın dokuzuncu duruşması bugün İstanbul 3. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkemeye esas hakkında mütalaasını sunan dava savcısı, sanıkların üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığını belirterek beraat kararı verilmesini talep etti.
Medya ve Hukuk Araştırmaları Derneği’nden Eylem Sonbahar’ın aktardığına göre, Sermaye Piyasası Kurulunu (SPK) temsilen katılan avukat Merzuke Dağlı’nın, önceki beyanlarını tekrar ettiğini bildirdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) vekili Ayşegül Erbil ise esas hakkındaki mütalaaya yönelik beyanda bulunmak üzere mahkemeden süre talep etti.
Duruşmaya Sedef Kabaş’ı temsilen katılan avukat Yağızhan Veli ise 2019 yılından beri devam eden davanın Anayasa Mahkemesi kriterlerine uygun bir şekilde bir an önce bitirilmesi gerektiğini savundu. Avukat SPK ve BDDK’nın ek süre taleplerinin de reddedilmesini talep etti.
Mahkeme mazeretleri kabul ederek kararını açıklamak üzere bir sonraki duruşmayı 29 Nisan’a erteledi.
Bloomberg’de 10 Ağustos 2018’de Fercan Yalınkılıç ve Kerim Karakaya imzalı “Türk banka krizi acil durum toplantılarını harekete geçirdi” başlıklı haberde Türk lirasının dolar karşısında değer kaybettiği gündeme getirilmişti. Haberin ardından konuyu mahkemeye taşıyan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), haberi yazan muhabirler ve sosyal medya hesabından paylaşan 38 kişiye dava açmıştı.
BDDK’nın şikayeti üzerine hazırlanan iddianamede Bloomberg muhabirlerine yönelik "Türkiye ekonomisinin istikrarını zayıflatmaya çalıştıkları" iddia ediliyordu. Ağustos 2018 yılında yayınlanan haberde dolardaki yükseliş sonrası bankaların döviz taleplerini karşılamadığı ifadelerine yer verilmişti. Döviz talebinde bulunanlara, bunu bir sonraki iş günü olan pazartesi günü yapabilecekleri belirtilmiş, BDDK'nın bankaların üst düzey yöneticileriyle hafta sonu acil bir toplantı düzenleyeceği söylenmişti.
Dava kapsamında Sedef Kabaş dahil yargılanan altı gazeteci “Sermaye Kanununa muhalefet etmek” suçlamasıyla haklarında, iki ila beş yıl arasında hapis cezası istenmiş, ayrıca gazetecilere yönelik beş bin güne kadar adli para cezası talep edilmişti.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak iddia makamının talebini yerinde buluyor, Türk yetkililerden adil bir yargılamayla gazetecilerin beraatine karar vermelerini talep ediyoruz. Gazeteciler kamuoyunu ilgilendiren konularda haber yapmak ve halkın haber alma özgürlüğüne hizmet etmek zorundadır. Gazetecilik suç değildir.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak dünyanın her yerindeki kadınlara yönelik her türlü hak ihlalini ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin sektörde özgürce çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.